Lääkkeet ja ympäristö -oppikirja herättää pohtimaan, millä keinoilla voimme puuttua lääkkeen elinkaaren aikana syntyviin ympäristöhaittoihin. Kirjan toimituskunnassa ja kirjoitustyössä oli mukana useita SUDDEN-hankkeen tutkijoita.
Ihmiskunta on riippuvainen tehokkaista ja käyttäjilleen turvallisista lääkkeistä. Lääkkeiden lisääntyvä käyttö aiheuttaa kuitenkin kasvavan haasteen ympäristön hyvinvoinnille. Ympäristön kemikalisoitumisen lisäksi lääkkeiden valmistus, jakelu ja lääkejätteen hävitys kuluttavat luonnonvaroja ja energiaa.
Uuteen Lääkkeet ja ympäristö -oppikirjaan on koottu ajantasainen tieto lääkkeiden ympäristövaikutuksiin liittyvistä ongelmista ja niihin tarjotuista ratkaisuista koko lääkkeen elinkaaren ajalta.
Oppikirjan taustalla on Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan yhteydessä toimiva Generation Green -työryhmä. Vuonna 2015 käynnistyneen Generation Green -hankkeen tavoitteena on ollut lisätä kestävyys- ja ympäristönäkökulmia farmasian ja terveydenhuollon koulutukseen ja edistää lääkkeisiin kohdistuvaa ympäristötutkimusta lääkkeiden koko elinkaaren osalta.
Kirja on julkaistu avoimena verkkoversiona Helsingin yliopiston Helda julkaisuarkistossa ja se on vapaasti ladattavissa Heldasta: https://doi.org/10.31885/9789528401261.
Oppikirjan tuottamista on rahoittanut Maj ja Tor Nesslingin säätiö, joka tukee ekologisesti kestävään tulevaisuuteen tähtääviä hankkeita.
Lisätiedot: hankekoordinaattori Minna Lehtisalo, minna.lehtisalo@helsinki.fi