MIKÄ SUDDEN?
Lääkkeiden ympäristövaikutukset ovat kasvava ongelma, joka koskettaa koko maapalloa. Samalla kun yhteiskunnat kaupungistuvat ja maapallon väestö kasvaa ja ikääntyy, lääkkeiden käyttö ja siten ympäristöön kohdistuva kemikaalikuorma kasvaa.
Ongelma muodostuu monesta osa-alueesta ja liittyy lääkkeiden elinkaaren kaikkiin vaiheisiin. Ensinnäkin suuri osa lääkkeiden raaka-aineista tuotetaan kehittyvissä maissa, joissa tuotannosta syntyvien ympäristöpäästöjen valvonta on usein puutteellista.
Lääkekehityksessä haasteita aiheuttaa se, että ympäristöystävällisyys ja lääkinnällinen teho eivät aina käy yksiin. Tietty lääkeaine voi toimia sairauteen, mutta saastuttaa ympäristöä. Ympäristö kuormittuu, kun yhdisteitä päätyy ihmisten ja eläinten aineenvaihdunnasta jätevesiin tai pois heitettyjen lääkkeiden myötä luontoon.
Käyttämättömien lääkkeiden hävitys on sekin mittava ongelma. Lääkkeiden pakkauksissa käytetään usein ympäristön kannalta ongelmallisia materiaaleja, kuten alumiinia ja polyvinyylikloridia eli PVC-muovia, joiden kierrätys on nykyisellään vaikeaa. Kierrättämättöminä nämä materiaalit lisäävät ehtyvien luonnonvarojen turhaa kulutusta.
SUDDEN eli Kestävä lääkekehitys / Sustainable Drug Discovery and Development with End-of-Life Yield on monitieteinen tutkimuskonsortio, joka tähtää lääkkeiden ympäristövaikutusten pienentämiseen ja lääkealan kestävän kasvun tukemiseen. Vuosina 2018–2021 ja 2022–2023 toteutettavaa hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto. Hanketta toteuttavat Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Demos Helsinki.